klimaatcoalitie-klimaatplan-minder-verharding-en-meer-groen

Minder verharding en meer groen

Het doel is om de hoeveelheid verharding in de stad met 10% te verminderen. Ook het vergroenen van de stad is een ambitie. Zo zorgen we voor meer verkoeling in de zomer en is er minder wateroverlast bij heftige regenbuien. De mate waarin warmte wordt opgenomen wordt bepaald door de kleur en het soort materiaal. De kleuren groen zorgen naast de evaporatie voor aanzienlijke verkoeling.


2021-01-14-nu-opwarming-dreigt-onbetaalbare-kostenpost-te-worden-voor-arme-landen

Opwarming aarde onbetaalbaar

Over tien jaar bedragen de jaarlijkse kosten van 'klimaatadaptatie' voor arme landen 115 tot 247 miljard euro. In 2050 kan dit zijn opgelopen tot meer dan 400 miljard euro. Hoe hoger de uitstoot en de opwarming, hoe hoger ook de schadeposten van klimaatverandering zullen uitpakken. De vereiste investeringen voor ambitieus klimaatbeleid levert het hoogste rendement op vergeleken bij die kosten.


2021-01-11-volkskrant-groep-landen-moet-eenderde-van-de-aarde-beschermen-tegen-uitsterven-dieren-en-planten

Bescherm eenderde aarde

Menselijke activiteiten zoals landbouw, ontbossing en vervuiling zijn volgens wetenschappers drijvende krachten achter de zogenaamde zesde uitstervingsgolf en de ineenstorting van ecosystemen die onmisbaar zijn voor het voortbestaan.

We weten we de klimaatverandering niet kunnen aanpakken zonder tegelijk onze inspanningen om de natuur te beschermen en herstellen enorm op te schroeven.


2021-01-11-telegraaf-veel-nederlanders-bereid-vliegen-op-te-geven-voor-klimaat

Onderzoek bereidheid aanpakken Crisis

Bijna driekwart van de Nederlanders zegt zich in te spannen om de klimaatcrisis aan te pakken, maar slechts 9 procent van de Nederlanders voert daadwerkelijk radicale veranderingen door in de eigen levensstijl.
Onderzoek toont aan dat er aan de ene kant behoorlijke bereidheid is om de klimaatcrisis aan te pakken, maar dat de radicale wijzigingen die mensen willen doorvoeren veel minder zijn.


klimaatcoalitie-klimaatplan-maak-klimaatdoelen-smart

Maak klimaatdoelen SMART

Zowel de financiele als de bedrijfssectoren hebben aangegeven dat zij het belangrijk vinden dat de klimaatdoelen die hen worden opgelegd of die zij op zich nemen, afrekenbaar zijn.


Ook de Provincie en gemeente moeten af te rekenen zijn op hun doelen. Er moeten concrete SMART doelen opgesteld worden die vastgelegd zijn. 


2021-01-07-nrc-bedrijven-komen-te-gemakkelijk-weg-met-energieverspilling

Bedrijven verspillen te makkelijk energie

Het is teleurstellend hoe weinig eisen de overheid tot nog toe stelt aan energiebesparing bij bedrijven die probleemloos het duizendvoudige aan aardgas en elektriciteit gebruiken van wat een huishouden gebruikt.

Een goed excuus heeft de industrie niet. De besparende maatregelen die de fabrieken zouden nemen, zijn technisch haalbaar en niet duur.


Scientists4Future doen ook mee!

De coalitie van bezorgde wetenschappers in Nederland hebben zich als supporter van de Klimaatmars 2021 aangemeld.


De leden van Scientists4Future NL, maken zich ook zorgen over de klimatologische en ecologische crises. Als academici roepen zij actief op tot een veel sterker antwoord op deze crises met borging van de wetenschappelijke integriteit.


Nederlands Klimaat warmt 2x zo snel op

Klimaatverandering is geen abstract begrip meer, maar iets wat je bent gaan merken in je dagelijks leven.


Nog nooit eerder hadden we zoveel warme dagen achter elkaar meegemaakt. De opwarming van de aarde en daarmee ook van Nederland gaat maar door. We moeten nú de uitstoot van broeikasgassen stoppen om die opwarming te beperken.


Alle organisaties van De FAB doen mee

De landelijke federatie tegen biomassacentrales & ontbossing heeft zich aangemeld bij de Klimaatcoalitie.


De federatie bestaat uit een groot aantal stichtingen, werkgroepen en landelijke organisaties die zich hebben aangemeld als deelnemer van de Klimaatcoalitie en daarmee het Klimaatplan en de Klimaatmars steunen.


MOB steunt de Klimaatmars 2021

Johan Vollenbroek (MOB) de Nederlandse stikstof en PFAS strijder steunt de Klimaatmars 2021.


Johan is o.a. een groot fan van Extinction Rebellion. Mocht je de Mobilisation for the Environment niet kennen. MOB is een organisatie die meerdere zaken  tegen de overheid heeft gewonnen en daarmee  beter natuur- en klimaatbeleid afdwingt.  


Woonbond organiseert ook Klimaatmars

Het klimaatbeleid is enorm belangrijk als het gaat om warm én betaalbaar wonen.  Een eerlijk klimaatbeleid is essentieel.


De komende jaren wordt de gasrekening duurder. Om te zorgen dat huurders niet met torenhoge stookkosten blijven zitten moeten woningen worden verduurzaamd.

En grote vervuilers moeten eerlijk gaan betalen voor hun energieverbruik. 


Klimaatmars Coalitie roept op tot actie

De Klimaatmars Coalitie bevat o.a. Milieudefensie, FNV, Greenpeace, Code Rood, Oxfam Novib en de Woonbond.


In meer dan achttien steden zijn lokale groepen plannen aan het maken. Vanwege corona wordt de mars verspreid. Via de website Klimaatmars2021.nl kunnen mensen zich aansluiten bij de plaatselijke activiteiten.


Klimaatmars 5 jaar na Parijsakkoord

Het wordt tijd dat het kabinet gaat staan voor een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid.


De mars is een initiatief van de Klimaatmars Coalitie, waarin onder meer Milieudefensie, FNV, Greenpeace, Code Rood, Oxfam Novib en de Woonbond zitten. Vanwege corona wordt de mars verspreid door het hele land.


Greenpeace doet mee aan Klimaatmars

Het is precies vijf jaar geleden dat in het Akkoord van Parijs werd afgesproken om de klimaatverandering te beperken. 


Ook Nederland sloot zich daarbij aan, maar met het huidige beleid komt daar weinig van terecht. Daarom initieert een brede coalitie op zondag 14 maart weer een Klimaatmars, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.


Klimaatcoalitie organiseert Klimaatmars

Iedereen heeft recht op een veilige omgeving, schoon drinkwater, voldoende gezond eten, veilige huisvesting en kansen


Het moet sneller, eerlijker, nu!  Met de Klimaatmars op 14 maart laten we zien dat Nederland daarvoor kiest, met activiteiten in het hele land. Op de website Klimaatmars2021.nl kunnen mensen zich aansluiten in 18 steden.


FNV sluit zich aan bij Klimaatmars 2021

De overheid kiest keer op keer voor grote vervuilende bedrijven en hun aandeelhouders en niet voor ons burgers.


Dat kán en moet anders. Want iedereen heeft recht op een veilige omgeving, schoon drinkwater, voldoende gezond eten, veilige huisvesting en kansen in het in Nederland én daarbuiten. Het moet sneller, eerlijker, nu! 


Grootouders voor de Klimaatmars 2021

Het klimaat verandert door de manier waarop wij omgaan met onze planeet. Je ziet het weer steeds extremer worden.


Gun jij onze kleinkinderen een leefbare wereld? Steun de Grootouders voor het Klimaat in hun oproep aan overheid, bedrijfsleven en burgers om het klimaatprobleem voortvarend aan te pakken. Steun de Klimaatmars!


Fridays for Future steunt Klimaatmars

Fridays for Future streeft naar een leefbare en rechtvaardige wereld voor iedereen en steunt de Klimaatmars 2021.


Wij voeren actie om de gevolgen van de klimaatcrisis te beperken en voor de toekomstige generaties die de rekening moeten betalen en vechten voor een wereld waar iedereen gelijkwaardig wordt behandeld en dezelfde kansen krijgt. 


Milieudefensie - Operatie Klimaatmars

Onze Aarde warmt steeds sneller op. Toch is het nog niet te laat. Als we het samen doen, kunnen we het nog stoppen.


Een crisis kan je beter voorkomen dan genezen. Daarom moeten we al tijdens de coronacrisis vooruit kijken naar de klimaatcrisis. Vandaar dat Milieudefensie samen met ons de Klimaatmars 2021 organiseerd.


De Goede Zaak steunt de Klimaatmars

De klimaatcrisis wacht niet. Juist nu is het belangrijk dat Den Haag het klimaat niet uit het oog verliest. 


Op 1 april verliep de deadline van het Urgenda vonnis: dat was het moment dat ons kabinet met vergaande maatregelen moest komen om CO2 uitstoot nog in 2020 ver genoeg terug te dringen. De Goede Zaak steunt de Klimaatmars 2021.


Website KlimaatCrisisCoalitie Online

Het coronavirus laat duidelijk zien dat snel en daadkrachtig handelen nodig is om een crisis te bestrijden. 


Een week voor de landelijke verkiezingen willen we aan heel Nederland en het kabinet duidelijk maken dat we nu moeten kiezen voor een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid. Meld je aan voor de Klimaatmars en vecht voor je toekomst!


Klimaatcoalitie Arnhem & het plan

Urgende presenteerde de afgelopen jaren al 54 actiepunten voor minder CO2-uitstoot en een beter klimaat.


De organisaties in de Klimaatcoalitie hebben die 54 punten uitgewerkt en aangevuld tot bijna 100 oplossingen zodat niet alleen de overheid maar ook het bestuur van de Provincie, jouw stad en jij zelf hier aan kan bijdragen. Doe je mee?


Kletsnatte Klimaatmars 2020 in Utrecht

We moeten niet kijken naar wie er voorop loopt, maar naar wat er nog gedaan moet worden.


De gemeente wilde eerst in 2030 klimaatneutraal zijn en dat hebben ze bijgesteld naar 'zo snel mogelijk'. Utrecht doet misschien zijn best, maar dat is niet genoeg. Een autovrije binnenstad, gratis openbaar vervoer en 10.000 bomen erbij!


Klimaatmars Haarlem groot succes

De klimaatmars van Extinction Rebellion heeft zaterdagochtend veel bekijks getrokken in de Haarlemse binnenstad.


De demonstranten willen dat eind dit jaar alle Haarlemmers beschikken over basiskennis met betrekking tot de klimaatcrisis. Ook willen ze dat de coalitie de belofte om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn na zal komen


Code Rood organiseert de Klimaatmars

Het wordt tijd dat het kabinet gaat staan voor een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid.


Code Rood is een horizontaal georganiseerde beweging en zet massale burgerlijke ongehoorzaamheid in tegen de fossiele industrie en voor het klimaat. Op 14 maart 2021 organiseerd Code Rood samen met ons de Klimaatmars. Doe jij ook mee?


Extinction Rebellion & de Klimaatmars

We bevinden ons midden in een ongekende crisis. XR bestaat omdat onze overheid weigert ons te beschermen.


Extinction Rebellion organiseert creatieve, vreedzame en soms disruptieve acties om druk te zetten op onze regering en ze te dwingen om de nodige maatregelen te nemen voor een beter Klimaat. De Klimaatmars 2021 is  1 van de vele acties.


FossielVrij Nederland steunt Klimaatmars

Fossielvrij is een burgerbeweging die de macht van olie-, kolen- en gasbedrijven doorbreekt. 


De gevolgen van de klimaatcrisis worden steeds erger. Fossiel Vrij staat voor een wereld in ecologische en sociale balans, geworteld in rechtvaardigheid en bevrijd van de fossiele industrie. Samen voor klimaatrechtvaardigheid.