Waarom een klimaat-noodtoestand?
Dat is niet zomaar een symbolische daad. Échte verandering begint met erkennen dat we in een noodsituatie verkeren. De Verenigde Naties hebben overheden wereldwijd gevraagd om de klimaat-noodtoestand uit te roepen. Vele steden in Nederland, waaronder Amsterdam, Groningen, Haarlem, Utrecht, Nijmegen & Rotterdam, kondigden de klimaat-noodtoestand al af.
Wij zijn de laatste generatie
Wij vinden het tijd dat de gemeentes en de provincies de klimaatcrisis werkelijk onder ogen zien. Wij zijn de laatste generatie die ontwrichtende klimaatverandering nog kan stoppen. Maar dan moeten we heel snel écht in actie komen, ook op lokaal niveau.
Onze eisen
De klimaatcrisis is de meest urgente crisis ooit. Deze overstijgt politieke belangen. Dit is niet links of rechts. Dit is van levensbelang! Via onze petitie eisen wij, bezorgde burgers daarom:
“Gemeentes en Provincies, roep de klimaat noodtoestand uit!”
Wil je meedoen? Teken de ‘petitie aan jouw gemeente of provincie door op de knop van jouw stad of provincie hieronder te klikken. Wil je jouw stad of provincie ook toevoegen in de lijst met petities? Neem dan contact met ons op door op deze link te klikken >
Stad
Provincie
Er zijn al veel plannen gemaakt en doorgerekend, waaruit blijkt dat een effectief klimaatbeleid haalbaar en betaalbaar kan zijn. Onder andere Urgenda presenteerde in 2019 een plan met 40 concrete maatregelen die overheden kunnen nemen om de CO2 uitstoot met wel 17 Megaton te verminderen. Inmiddels is dat aantal punten opgeplust naar 54.
De Klimaatcoalitie heeft al deze punten overgenomen en er zelf bijna 30 aan toegevoegd. Gebundeld zijn deze te vinden in ons Klimaatplan. Dit plan laat zien: het kan wél. We nodigen overheden, bedrijven, organisaties en burgers uit om aan de slag te gaan.
Want de vele rampen die gaan volgen zijn altijd duurder dan de kosten van preventieve maatregelen en investeringen die we nu doen. Sterker nog, economisch onderzoek wijst uit dat duurzame investeringen op de lange termijn ons meer opleveren dan blijven investeren in fossiele, korte termijn winst.
Jij als individu hebt meer impact dan je zelf denkt. Veel mensen onderschatten hun invloed. Dat is jammer, want je kunt zelf veel doen voor het klimaat. Zoals bijvoorbeeld:
Wil jij ook je handen uit de mouwen steken voor een gezonder Nederland, een biodiverse natuur, een stabiel klimaat en daarmee een toekomst om naar uit te kijken? Neem dan contact op zodat we samen kunnen uitzoeken waar jij de beste bijdrage kunt leveren en waar jij je het fijnst bij voelt. Deelname is op basis van de principes en normen van de Klimaatcoalitie die in te zien zijn via deze link.