Stop Uniper de klimaatkiller

Het is absurd dat een van de meest vervuilende bedrijven van Nederland nog steeds fossiele subsidies ontvangt, terwijl gewone burgers betalen voor de gevolgen van de klimaatcrisis. Uniper stoot miljoenen tonnen CO₂ uit en sleept zelfs de overheid voor de rechter om langer kolen te mogen stoken. De overheid moet stoppen met belastinggeld verspillen aan klimaat verwoestende bedrijven en investeren in een eerlijke transitie naar duurzame energie.

De kolencentrale van Uniper op de Maasvlakte is een van de laatste drie in Nederland. Gezamenlijk zijn deze goed voor 7% van de totale CO₂-uitstoot van Nederland. Uniper ontvangt €1,2 miljard per jaar aan fossiele subsidies en ook nog een gigantisch bedrag aan SDE subsidies voor het verbranden van houtige biomassa.  Het stoken van kolen is niet van deze tijd, deze centrales hadden allang gesloten moeten zijn, maar de overheid blijft deze beslissing uitstellen. Zo lang de overheid zijn verantwoordelijkheid niet neemt, blijven wij terugkomen.


Fossiele subsidies

36 procent van alle Nederlandse energie wordt gebruikt door de energie-intensieve basisindustrie. De top 10 van de grootste ontvangers van fossiele subsidies behoren tot deze groep vervuilende uitstoters. Deze bedrijven zijn in handen van buitenlandse eigenaren. Ze importeren grondstoffen die we hier niet (meer) hebben, zoals olie, ijzererts en kolen. Met goedkope energie (mede dankzij fossiele subsidies dus) produceren ze vervolgens halffabricaten, grotendeels voor de export. Al jaren dalen de investeringen door deze bedrijven terwijl de beloningen voor aandeelhouders stijgen, de Nederlandse belastingbetaler betaalt de kosten.


Operatie Storm

Op 13, 14 en 15 maart 2025 voerden honderden rebellen van Extinction Rebellion Operatie Storm uit: meerdere grote verstorende acties bij bedrijven die fossiele subsidies ontvangen, verspreid over Nederland.


Wij eisen dat deze bedrijven klimaatrechtvaardigheid centraal stellen en per direct alle fossiele subsidies weigeren.De ontvangers van fossiele subsidies krijgen miljarden van de Nederlandse staat. Belastinggeld dat de gewone burgers wél betalen, maar deze bedrijven niet.


De demonstraties van vrijdag 14 en zaterdag 15 maart vonden plaats bij Uniper. Dit energiebedrijf heeft gezegd in 2035 CO2-neutraal te willen zijn, maar heeft dit doel bijgesteld naar 2040. Uniper investeert voornamelijk in fossiele- en biobrandstoffen. Zo hebben ze in 2016 nog een nieuwe kolen- en biomassacentrale gebouwd en zijn ze een van de investeerders van de gasleiding Nordstream 2. 

Uniper stoot miljoenen tonnen CO₂ uit en sleept zelfs de overheid voor de rechter om langer kolen te mogen stoken. In plaats van belastinggeld te verspillen aan klimaatverwoestende bedrijven, moet de overheid deze subsidies onmiddellijk stoppen en investeren in een eerlijke transitie naar duurzame energie.


De kolencentrale van Uniper op de Maasvlakte is één van de laatste drie kolencentrales in Nederland. Gezamelijk zijn deze centrales verantwoordelijk voor zo’n 7% van de totale CO₂ uitstoot van Nederland. Uniper ontvangt jaarlijks een bedrag van maar liefst 1,2 miljard (!) euro aan fossiele subsidies. Het stoken van kolen is niet van deze tijd, deze centrales hadden allang gesloten moeten zijn, maar de overheid blijft deze beslissing uitstellen. Zo lang de overheid zijn verantwoordelijkheid niet neemt, blijven wij terugkomen.


Onze boodschap aan bedrijven zoals Uniper is glashelder: zet klimaatrechtvaardigheid centraal. Weiger alle fossiele- en biomassasubsidies van de overheid. Stop met het beschadigen van mens, dier en planeet.


Klimaatrechtvaardigheid

In 2024 overschreed de wereldwijde temperatuur 1,5 graad verhitting, met dodelijke klimaatrampen tot gevolg. De wereld ligt door het gebrek aan scherp klimaatbeleid op koers naar 3 graden verhitting aan het einde van de eeuw, waarna de verhitting verder stijgt. Risicomanagement experts van het Insitute and Faculty of Actuaries berekenden recent dat een dergelijke verhitting in 2050 tot 4 miljard doden kan leiden.


De gevolgen van de klimaat- en ecologische crisis zijn onrechtvaardig verdeeld. Degenen die er het minst verantwoordelijk voor zijn, leven met de grootste gevolgen. Vooral mensen in het Mondiale Zuiden worden keihard geraakt. Nu al sterven jaarlijks duizenden mensen als gevolg van klimaatrampen en klimaatgerelateerde hongersnood. Ook moeten mensen voor hun leven vluchten. In 2023 berekende Unicef dat in zes jaar tijd 43,1 miljoen kinderen ontheemd raakten door weergerelateerde rampen.[4] De instabiliteit die veroorzaakt wordt door de klimaat- en ecologische crisis draagt bij aan gewapende conflicten, voedsel- en waterschaarste, grote groepen mensen die van het platteland naar de stad vluchten om te proberen te overleven. Waar grote tekorten ontstaan kan oorlog het gevolg zijn. Ook worden bestaande conflicten verergerd.[5] Fossiele subsidies vergroten dit onrecht iedere dag meer.