Operatie Storm richt zich op de meest vervuilende bedrijven in Nederland. Bedrijven die miljarden aan fossiele subsidies ontvangen ten koste van onze gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee de toekomst.
Op 13, 14 en 15 maart 2025 voerden honderden rebellen van Extinction Rebellion Operatie Storm uit: meerdere grote verstorende acties bij bedrijven die fossiele subsidies ontvangen, verspreid over Nederland.
Wij eisen dat deze bedrijven klimaatrechtvaardigheid centraal stellen en per direct alle fossiele subsidies weigeren. De ontvangers van fossiele subsidies krijgen miljarden van de Nederlandse staat. Belastinggeld dat de gewone burgers wél betalen, maar deze bedrijven niet.
Een bedrijf dat afhankelijk is van fossiele brandstoffen heeft geen toekomst. Deze bedrijven moeten nu kiezen; het is buigen of barsten. Richt nu je bedrijfsproces zo in dat je zonder fossiel kunt. Dat begint bij het weigeren van de fossiele subsidies. Zolang bedrijven niet erkennen dat zij enorme schade aanrichten en geen serieuze stappen zetten om te hervormen, is het nodig dat wij in actie komen.
Operatie Storm bestaat uit verschillende acties, op verschillende plaatsen in het land. De acties worden afzonderlijk georganiseerd door lokale groepen en gecoördineerd door het campagneteam Stop Fossiele Subsidies. Drie acties zijn vooraf aangekondigd: op 14 maart om 12.00 uur bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen, op 14 maart in de avond bij RWE in Geleen, en op 15 maart vanaf 12.00 uur bij energiebedrijf Uniper in Capelle aan den IJssel.
In 2024 overschreed de wereldwijde temperatuur 1,5 graad verhitting, met dodelijke klimaatrampen tot gevolg. De wereld ligt door het gebrek aan scherp klimaatbeleid op koers naar 3 graden verhitting aan het einde van de eeuw, waarna de verhitting verder stijgt. Risicomanagement experts van het Insitute and Faculty of Actuaries berekenden recent dat een dergelijke verhitting in 2050 tot 4 miljard doden kan leiden.
Op vrijdag 14 maart vanaf 12.00 uur demonstreren rebellen bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen. Ondanks de gasbevingen en de verhitting van de aarde blijft de NAM boren naar gas.
De NAM is voor de ene helft van ExxonMobil en de andere helft van Shell, bedrijven die samen bovenaan in de top tien staan van de lijst van grootste vervuilers. De instabiliteit die veroorzaakt wordt door de klimaat- en ecologische crisis draagt bij aan gewapende conflicten, voedsel- en waterschaarste, grote groepen mensen die van het platteland naar de stad vluchten om te proberen te overleven. Waar grote tekorten ontstaan kan oorlog het gevolg zijn. Ook worden bestaande conflicten verergerd. Fossiele subsidies vergroten dit onrecht iedere dag meer. Bij de NAM in Assen wordt ook geprotesteerd tegen de voortdurende gaswinning, ondanks de schade door aardbevingen in Groningen.
De demonstraties van vrijdag 14 en zaterdag 15 maart vonden plaats bij Uniper. Dit energiebedrijf heeft gezegd in 2035 CO2-neutraal te willen zijn, maar heeft dit doel bijgesteld naar 2040. Uniper investeert voornamelijk in fossiele- en biobrandstoffen. Zo hebben ze in 2016 nog een nieuwe kolen- en biomassacentrale gebouwd en zijn ze een van de investeerders van de gasleiding Nordstream 2.
Uniper stoot miljoenen tonnen CO₂ uit en sleept zelfs de overheid voor de rechter om langer kolen te mogen stoken. In plaats van belastinggeld te verspillen aan klimaatverwoestende bedrijven, moet de overheid deze subsidies onmiddellijk stoppen en investeren in een eerlijke transitie naar duurzame energie.
De kolencentrale van Uniper op de Maasvlakte is één van de laatste drie kolencentrales in Nederland. Gezamelijk zijn deze centrales verantwoordelijk voor zo’n 7% van de totale CO₂ uitstoot van Nederland. Uniper ontvangt jaarlijks een bedrag van maar liefst 1,2 miljard (!) euro aan fossiele subsidies. Het stoken van kolen is niet van deze tijd, deze centrales hadden allang gesloten moeten zijn, maar de overheid blijft deze beslissing uitstellen. Zo lang de overheid zijn verantwoordelijkheid niet neemt, blijven wij terugkomen.
Onze boodschap aan bedrijven zoals Uniper is glashelder: zet klimaatrechtvaardigheid centraal. Weiger alle fossiele- en biomassasubsidies van de overheid. Stop met het beschadigen van mens, dier en planeet.
Op vrijdag 14 maart 2025 om 12.15 uur blokkeren 25 activisten van Extinction Rebellion (XR) de toegang tot de RWE-centrale in de Eemshaven.
De wereld staat in brand of onder water, maar RWE blijft steenkool, gas en biomassa verstoken alsof er niets aan de hand is. Ze presenteren zich als een groen bedrijf, maar ondertussen kiezen ze financiële winst boven gezondheid, schone lucht en een leefbare planeet.
Als RWE echt verantwoordelijkheid neemt, weigeren ze per direct fossiele subsidies en sluiten ze de Eemshavencentrale. RWE ontvangt jaarlijks gemiddeld € 840 miljoen aan fossiele subsidies. In de Eemshaven heeft het bedrijf twee grote centrales: de Magnum-gascentrale en de kolencentrale. Deze installaties stoten enorme hoeveelheden CO2 en andere schadelijke stoffen uit en dragen fors bij aan de klimaatcrisis. Alleen de kolencentrale is al verantwoordelijk voor 2,8 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar.
Naast milieuschade brengt de kolencentrale ook ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Uit een recent rapport blijkt dat de vervuiling die de centrale veroorzaakt, jaarlijks € 885 miljoen aan gezondheidsschade oplevert. Daarmee is RWE, na Tata Steel, de grootste industriële veroorzaker van gezondheidsschade in Nederland. Met de actie eist XR dat RWE stopt met het accepteren van fossiele subsidies en de kolencentrale in de Eemshaven sluit
Wil jij ook je handen uit de mouwen steken voor een gezonder Nederland, een biodiverse natuur, een stabiel klimaat en daarmee een toekomst om naar uit te kijken? Neem dan contact op zodat we samen kunnen uitzoeken waar jij de beste bijdrage kunt leveren en waar jij je het fijnst bij voelt. Deelname is op basis van de principes en normen van de Klimaatcoalitie die in te zien zijn via deze link.