XR Ambtenaren


Er is grote behoefte aan activistische ambtenaren!


Maak jij je net als wij grote zorgen over de gevolgen van klimaatverandering en verlies van biodiversiteit en ben je ambtenaar?  Meld je dan vandaag nog aan bij XR Ambtenaren.


Er zijn in Nederland een groot aantal ambtenaren die zich zorgen maken en samen kunnen we tot actie overgaan.  Wij willen graag samen met jou optrekken voor een gezonder Nederland, bescherming van de natuur & biodiversiteit, een veilig klimaat en daarmee een toekomst om naar uit te kijken. Je staat er niet alleen voor!


Benieuwd naar jouw rol als activistische ambtenaar? Bekijk hieronder de rollen die nodig zijn om van de transitie een succes te maken en bepaal welke rol het beste bij jou past. Wil je hierover meer uitleg? Klik dan op de groene link hieronder voor het onderwerp waar je uitleg over wenst.


klimaatcoalitie-rollen-in-transities-surfing-the-waves-of-chaos

De activistische ambtenaar (Jan Rotmans)

00:00 Jan Rotmans intro
01:22  Chaos
04:10  Polycrisis en geitenpaadjes
05:30  Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen in Nederland
06:05  Bestaanszekerheid onder druk
07:19   Vergelijking met de 19e eeuw
09:23  Semi-permanente crisis
10:50  Disbalans tussen mens en natuur
11:10   Morele crisis
11:53   Crises zijn een zegen
13:29  Transitie
18:25  Wat betekent dat voor gemeente Amsterdam?
21:36  Ambtenaren 3.0
26:36  Activistische ambtenaren
27:30  Stap uit de illusie van machteloosheid
32:44  De man /vrouw in de arena


Klimaatbrandbrief Amsterdam

Eind 2022 eisten 1.200 ambtenaren van de gemeente Amsterdam (waaronder ook XR-ambtenaren) in een klimaatbrandbrief van het Gemeentelijk Managementteam (GMT) om meer ambitie te tonen en het klimaatbeleid meer prioriteit te geven.


Reactie GMT: “Het GMT van de gemeente Amsterdam voelde zich uitgedaagd door de initiatiefnemers en zo’n 1.200 ambtenaren van de gemeente die de klimaatbrandbrief ondertekend hebben en riep iedereen op te komen en mee te denken. Het Klimaatevent Duurzame stad en duurzame organisatie werd een actiebijeenkomst waar het zinderde van de energie en de belofte gaf van een ‘tipping point’ in de organisatie. Is dit het begin van een “beschaafde revolutie” waartoe Jan Rotmans opriep?”  Lees hier de volledige terugkoppeling >>>


De initiatiefgroep van de klimaatbrandbrief blijft de ontwikkelingen kritisch volgen en blijft actiebereid als het resultaat tegenvalt. Wil jij ook zoiets doen in je eigen organisatie? Neem dan contact op. >>>


ABP - Het duurt te lang!

Het pensioenfonds van ambtenaren en leraren investeerde €17,4 miljard in de fossiele industrie.

Dat is olie op het vuur! Je moet er toch niet aan denken dat je oudedagvoorziening ervoor zorgt dat jouw eigen kinderen en kleinkinderen geen leefbare toekomst meer zullen hebben?!


Daarom hebben we de bestuursvoorzitter Corien Wortmann en de aandeelhouders van het ABP opgeroepen om fossiel te laten vallen. En na jarenlange druk verkocht pensioenfonds ABP uiteindelijk eind 2021 haar aandelen in bedrijven die olie, gas en steenkool winnen. Een 'abrupte u-turn' van het fonds en een 'heel helder signaal' aan de olie-industrie.