Wij houden van cultuur èn van klimaat. Daarom steunen wij de actie van Extinction Rebellion tegen privéjets die tijdens de TEFAF in groten getale zullen landen op Maastricht Aachen Airport (MAA).
TEFAF staat voor het European Fine Art Fair evenement. Omdat deze kunstbeurs door voornamelijk zeer rijke mensen bezocht wordt die vaak per privéjet reizen ten koste van de gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee onze toekomst, staat TEFAF ook voor: Elite Flying Ain’t Fair.
Maastricht heeft al jaren de smerigste lucht van Nederland. Het vliegveld is niet meegerekend in deze getallen, maar er is weinig fantasie nodig om de optelsom te maken. Jaarlijks sterven 77 inwoners van Maastricht 13 maanden eerder aan de gevolgen van luchtvervuiling dan de gemiddelde Nederlander. De gemeente heeft hier altijd weinig aandacht voor gehad.
In de periode 2014-2024 heeft de provincie Limburg 80 miljoen euro besteed aan MAA. De gemeente Maastricht droeg 2 ton euro bij. Dit geld had veel beter geïnvesteerd kunnen worden in gratis en toegankelijk openbaar vervoer. Daar heeft iedereen baat bij, niet alleen de rijkste 1 procent die in privévliegtuigen vliegt. Een onafhankelijke kosten- en batenanalyse toont aan dat sluiting van het vliegveld het beste is voor de provincie Limburg. Met een bestemmingswijziging van MAA kunnen we iets realiseren waar we allemaal iets aan hebben.
Een groot aantal organisaties waaronder de bijna honderd organisaties van de Klimaatcoalitie hebben de steunverklaring getekend en zijn solidair met de Verbied de Privéjets actie van Extinction Rebellion tegen Maastricht Aachen Airport op 9 maart tijdens kunstbeurs TEFAF.
Extinction Rebellion heeft talloze malen vreedzaam geprotesteerd. Dat zal op 9 maart niet anders zijn. We roepen de autoriteiten op om het demonstratierecht te waarborgen. Bij deze roepen we onze achterban op om naar de manifestatie bij het vliegveld te komen.
Naast alle luchtvervuiling, geluidsoverlast en gezondheidsschade die Eindhoven Airport aanricht, hebben ze ook hun natuurvergunning voor burgerluchtvaart niet op orde. Vliegen kan niet meer. Op 25 maart 2023 kwamen wij in actie voor een eerlijke, groene toekomst.
Wij hebben vijf eisen aan Eindhoven Airport
💚12:00 Opening door dagvoorzitter, Ronald van Marlen
💚12:05 Toespraak Fridays for Future
💚12:15 Muziek - Husky
💚12:25 Toespraak PvdD - Jonas Roothans
💚12:35 Muziek - Olaine Sunrise
💚12:45 Toespraak Jeffrie Quarsie
💚12:55 Muziek - Rhythms of Resistance
💚13:05 Aankondiging gebedsviering Christian Climate Action
💚13:10 Afsluiting door dagvoorzitter Ronald van Marlen
💚13:15 Muziek - Rhythms of Resistance
Laat horen dat ook jij Eindhoven Airport GROEN wil kleuren!
Krimp de luchtvaart is een campagne van diverse burgers die zien dat het beleid in Den Haag niet klopt. Samen met andere organisaties die zich met luchtvaart bezighouden willen we deze campagne uitbouwen tot een oproep van meer dan 1 miljoen Nederlanders die vinden dat het beter kan.
Ondanks de adviezen van experts, adviesorganen en wetenschappers zijn de afgelopen regeringen doorgegaan op een pad waarin bedrijfsbelangen en groei centraal stonden.
Nederland heeft een wettelijke plicht de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55% te hebben verminderd. De lucht- en scheepvaart zijn hiervan op dit moment uitgezonderd. De uitstoot wordt weggelaten uit de boekhouding omdat deze niet zou zijn toe te wijzen aan een land. Dit is echter misleidend. Niets staat er aan in de weg uitstoot toe te rekenen aan het land waar wordt getankt.
Schiphol en Rotterdam zijn beide leveranciers van brandstof aan respectievelijk lucht- en scheepvaart. Het verdienmodel van Shell is hier mede op gebaseerd. Scheepsdiesel, kerosine, benzine en bitumen (voor asfalt) worden in vaste verhoudingen geproduceerd en moeten allemaal worden afgezet. Het liefst zo dichtbij mogelijk.
Wij willen dat de luchtvaart haar bijdrage levert aan de uitstootreductie die voor 2030 moet zijn bereikt. Daarom moet het antal vliegbewegingen worden beperkt tot maximaal 250.000 landelijk.
Wil jij ook je handen uit de mouwen steken voor een gezonder Nederland, een biodiverse natuur, een stabiel klimaat en daarmee een toekomst om naar uit te kijken? Hieronder hebben we een aantal opties gegeven.
Op 5 november 2022 hebben meer dan 500 activisten & rebellen van Greenpeace en Extinction Rebellion met groot success actie gevoerd tegen de prive- en nachtvluchten op Schiphol Airport.
Rond 13.00 uur drongen klimaatactivisten binnen op het terrein en namen plaats onder privéjets, om zo te voorkomen dat ze konden opstijgen. Enkele actievoerders ketenden zich vast aan toestellen en sommigen fietsten over het terrein.
Midden in een klimaatcrisis blijft Schiphol ongehinderd enorm vervuilen, ten koste van het klimaat en omwonenden. De overheid laat dit gebeuren. Op 5 november kwamen wij daarom in actie. Honderden actievoerders liepen of fietsten naar het platform voor privéjets op Schiphol. We zaten onder de geparkeerde jets en fietsten over de taxibaan, om zo lang mogelijk te voorkomen dat er vervuilende privéjets vertrekken.
We protesteerden op deze plek, omdat hier de onrechtvaardigheid van de luchtvaart pijnlijk duidelijk is. Bijna de helft van Nederland vliegt nooit. Slechts 8% vliegt abnormaal veel. Maar het is de toekomst van ons allemaal, die op het spel staat. Is dat eerlijk? Nee! We willen minder vluchten, meer treinen en een verbod op privéjets en korte vluchten, bijvoorbeeld naar Brussel of Parijs.
Greenpeace reactie over het succes van deze actie
Dat Schiphol de privéjets nu gaat verbannen is een goede stap. Deze vorm van vervoer in tijden van klimaatcrisis is schaamteloos en kan echt niet meer. We hebben niet voor niets met honderden actievoerders van Greenpeace en Extinction Rebellion de privéjets uren geblokkeerd. We zijn blij dat Schiphol nu luistert.
De luchtvaart is helemaal uit z’n jas gegroeid en gaat ver over de grenzen van omwonenden, natuur en klimaat. ’s Nachts niet meer vliegen is het minste wat je kunt doen voor omwonenden van het plofvliegveld. Een opluchting voor al die mensen die nu ’s nachts wakker liggen door de laag overvliegende Boeings.
Deze stappen mogen geen excuus zijn om Schiphol minder te laten krimpen. Als de luchtvaart het Klimaatakkoord van Parijs wil volgen, zal het aantal vluchten nog verder moeten dalen.
Een groot deel van de passagiers (40%) bestaat uit buitenlandse overstappers. Dit vertegenwoordigt weinig waarde voor Nederland maar veroorzaakt wel twee keer zoveel vervuiling, gezondheidsschade en belasting van het grondpersoneel als passagiers met Nederland als herkomst of bestemming. Dit aanpakken is het 'laaghangend fruit' van klimaatbeleid. Waar burgers en de planeet al 50 jaar op wachten. Wilt u helpen met de campagne? Teken de petitie en / of neem contact op met de organisatie:
Wil jij ook je handen uit de mouwen steken voor een gezonder Nederland, een biodiverse natuur, een stabiel klimaat en daarmee een toekomst om naar uit te kijken? Neem dan contact op zodat we samen kunnen uitzoeken waar jij de beste bijdrage kunt leveren en waar jij je het fijnst bij voelt. Deelname is op basis van de principes en normen van de Klimaatcoalitie die in te zien zijn via deze link.