De actie van Extinction Rebellion en Kappen met Kolen van 16 december 2024 was gericht op het Provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem met als eis dat de vergunningen voor de kooksgasfabrieken van TataSteel in IJmuiden per direct worden ingetrokken. Die fabrieken – Kooks 1 en 2 – zijn een gevaar voor de volksgezondheid, de natuur en het klimaat omdat ze structureel gifstoffen, zware metalen en heel veel CO2 uitstoten.
Tijdens deze flits actie is de pui van het Provinciehuis symbolisch besmeurd met afwasbare en niet schadelijke verf, wat je overigens niet van de vervuiling die Tata Steel veroorzaakt kan zeggen. De grootste schade blijft onzichtbaar en openbaart zich in de vorm van ongeneeslijke ziekten die zowel mensen als dieren in de omgeving krijgen. Zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag dat werknemers van Tata Steel een 1,5 keer hogere kans hebben op overlijden tijdens hun loopbaan dan mannen van dezelfde leeftijd in de rest van Nederland. Tussen 1974 en 2010 zijn 2400 werknemers van Tata Steel voor hun 65ste overleden. In vergelijking met de rest van de Nederlandse mannen van dezelfde leeftijd, betekent dit een oversterfte van 46%.
In de directe omgeving van Tata Steel in IJmuiden komt longkanker tot 51 procent vaker voor dan in de rest van Nederland. Het RIVM heeft berekend dat door de uitstoot van Tata Steel mensen in Wijk aan Zee gemiddeld 2,5 maanden korter leven door blootstelling aan fijnstof en stikstofdioxide. Daarnaast vergroot fijnstof de kans op longkanker. Dit is misdadig!
Bekijk de aftermovie van de actie en schaar je achter de eis: Provincie, sluit Kooksfabrieken 1 en 2, omdat ze een onaanvaardbaar gevaar voor de volksgezondheid, de natuur en het klimaat vormen!
De technologie van het bedrijf is ernstig verouderd. Het is de techniek uit de vorige eeuw.
De door Tata veroorzaakte doden als gevolg van kanker en de gezondheidsschade bij kinderen moet direct stoppen.
Desnoods dient het bedrijf te worden stilgelegd.
Als er geen 28 miljard euro wordt gevonden om de volledige overgang naar groene waterstof te financieren, zal Tata Steel IJmuiden vrijwel zeker niet overleven.
Tata Steel IJmuiden levert maar 0,3% van de totale staalproductie in de wereld. Die 0,3% zal moeiteloos elders extra geproduceerd kunnen worden.
De vergroening van Tata gaat circa €28 miljard kosten. Wie betaalt dat? Tata niet. Het bedrijf is een lege oude huls. € 20 miljard van de winst van Tata ligt inmiddels in India.
Als Tata Steel IJmuiden ‘groene’ waterstof gaat gebruiken is deze niet groen. Door verdringing naar fossiele opwekking zal er zeer veel extra CO2 uitstoot komen. Als Tata Steel groen gaat produceren is daar alle groene stroom in heel Nederland voor nodig, zelfs inclusief die van alle zonnepanelen op privé daken.
Pas als de totale Nederlandse stroomproductie 100% duurzaam is, dan zal er voor Tata nog ruim 25% extra duurzame stroom moeten komen om niet in de verdringingseffecten te komen. 125% duurzame stroom wordt door het kabinet zelfs voor 2050 niet voorzien.
Tata Steel IJmuiden gaat, groen of niet, hoe dan ook failliet. In het autonome scenario moet Tata de steeds hogere CO2 heffing gaan betalen. Daaraan gaat Tata onherroepelijk failliet.
We ondersteunen de acties van Johan Vollenbroek die zich met zijn milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) richt op het stimuleren van biodiversiteit én tegengaan van klimaatverandering. Dankzij de jarenlange inzet voor lokale en landelijke milieu- en bewonersorganisaties heeft het MOB doormiddel van een groot aantal juridische zaken tegen vervuiling en uitstoot van schadelijke stoffen Nederland leefbaar gehouden. Ook de zaak tegen Tata Steel komt uit zijn koker.
Wil jij ook je handen uit de mouwen steken voor een gezonder Nederland, een biodiverse natuur, een stabiel klimaat en daarmee een toekomst om naar uit te kijken? Neem dan contact op zodat we samen kunnen uitzoeken waar jij de beste bijdrage kunt leveren en waar jij je het fijnst bij voelt. Deelname is op basis van de principes en normen van de Klimaatcoalitie die in te zien zijn via deze link.