Biomassalobby rapport Staatsbosbeheer

Publicatie concept onderzoeksrapport

In dit onderzoeksrapport bespreken we de biomassalobby en belangen- verstrengeling van de politiek en directeuren van Staatsbosbeheer met betrekking tot het bos- en biomassacertificeringsbeleid, subsidiebeleid, natuurbeheer- en kapbeleid, natuurherstelbeleid en de toekenning van groen- en CO2-certificaten.


Het rapport is gebaseerd op onderzoek van bijna 1500 documenten, nieuwsberichten en oude versies van online webpagina’s van o.a. Staatsbosbeheer, (betaalde biomassalobby) bedrijven, de belangen- en brancheorganisaties en overheidsinstanties waarvan een groot deel enkel nog terug te vinden was via diverse internetarchieven.


edsp-eco-dossier-biomassalobby-en-bomenkap-belangenverstrengeling-politiek-en-directeuren-staatsbosbeheer

Op 21 juli 2024 hebben we op deze webpagina een conceptversie (v.09) van dit rapport online beschikbaar gesteld en een groot aantal betrokken en geïnteresseerde organisaties de kans gegeven om aanvullingen, commentaar, correcties of wederhoor aan te leveren voor een eerste definitieve versie van het rapport die we op 1 oktober 2024 wilden publiceren ter gelegenheid van het 125 jarige bestaan van Staatsbosbeheer.


Van de 43 betrokken overheids- en controlerende instanties die we om een reactie of wederhoor vroegen, hebben 30 organisaties gereageerd. Van de 49 bedrijven die we aangeschreven hebben, stuurden 11 daarvan een reactie. Van de 17 betrokken natuur-, milieu- en/of klimaatorganisaties die we het rapport hebben toegestuurd, reageerden er 8 en van de 10 bij de biomassalobby betrokken Universiteiten reageerden er 4.


Veel reacties betroffen enkel een ontvangstbevestiging maar we hebben ook een groot aantal inhoudelijke reacties met correcties en wederhoor ontvangen die we in een nieuwe conceptversie verwerkt hebben (v1.0). Omdat we graag een waarheidsgetrouw rapport willen opleveren verlengen we de reactieperiode zodat ook de organisaties die nog niet gereageerd hebben, uitgebreid de tijd krijgen om te reageren zodat we die nog kunnen meenemen in een definitieve versie (v1.1).


In de sectie hieronder kunt u namens uw organisatie een reactie op de concept- of straks de definitieve versies van dit rapport aanleveren. Zodra we uw reactie ontvangen hebben zullen we deze beoordelen en besluiten of we deze zullen toevoegen aan een volgende versie van dit rapport.  We zouden het op prijs stellen als u de conceptversies van dit rapport niet deelt met derden. Nadat wij de reacties ontvangen en verwerkt hebben, stellen wij een definitieve versie beschikbaar die voor publicatie bedoeld is. Informatie uit de definitieve versie (v1.1) van dit onderzoeksrapport mag ten behoeve van de gezondheid, de natuur en het klimaat worden gereproduceerd en/of openbaar worden gemaakt door middel van afdrukken, kopiëren, geluidsopname, elektronisch of op welke manier dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.


Wij zijn niet neutraal of onbevooroordeeld en zijn open over onze opvattingen en morele overtuigingen achter onze interpretaties van de beschikbare informatie en aangeleverde aanvullingen, commentaar, correcties en wederhoor.  De weergave van de bevindingen, de conclusies die we trekken en de aanbevelingen die we geven zijn zonder commerciële invloed van buitenaf of binnenuit tot stand gekomen en we hebben onze uiterste best gedaan om de informatie waarheidsgetrouw te presenteren.


De onderzoekers- en schrijvers van dit rapport zijn de medeoprichters van stichting EDSP ECO, de Klimaatcoalitie, de Federatie tegen Biomassacentrales en de Bomenbond. Deze organisaties zetten zich belangenloos en onbetaald in voor de gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee onze toekomst.


Aanvulling, correctie of wederhoor namens uw organisatie

We hebben hieronder een contactformulier beschikbaar gesteld waarin u namens uw organisatie een aanvulling, correctie of wederhoor kunt aanleveren als reactie op ons concept (v.1.0) onderzoeksrapport. Vergeet niet om eerst te verifieren of u bevoegd bent om namens uw organisatie te reageren voordat u deze verstuurt. Indien we uw inbreng accepteren zullen we deze eventueel namens uw organisatie opvoeren en/of verwerken in de definitieve versie (v.1.1) van ons onderzoeksrapport.. Indien u een bijlage wilt versturen dan kan dat via biomassalobby-sbb@klimaatcoalitie.org


 
 
 
 
 
 

Onze rapporten over de biomassalobby in Nederland


edsp-eco-dossier-biomassalobby-en-bomenkap-belangenverstrengeling-politiek-en-directeuren-staatsbosbeheer
2024-07-21-klimaatcoalitie-reactie-op-wetenschappelijke-klimaatraad-wkr-en-klimaatonderzoek-initiatief-nederland-kin-biomassa
2024-01-16-bomenbond-steun-rechtszaak-gedragscode-bosbeheer-om-grootschalige-bomen-kap-te-voorkomen
2022-10-24-klimaatcoalitie-reactie-op-het-advies-van-de-taskforce-klimaatonderzoek-aan-de-besturen-van-nwo-en-knaw
2020-03-16-edsp-eco-inbreng-pbl-onderzoek-tav-de-beschikbaarheid-van-duurzame-biomassa-en-de-toepassingsmogelijkheden
2020-03-16-edsp-eco-pro-biomassa-lobbyfeiten-onderzoek-deel-1-de-energiemaatschappijen
2020-03-16-edsp-eco-pro-biomassa-lobbyfeiten-onderzoek-deel-3-rwe-essent-en-de-wetenschappers-van-het-copernicus-instituut
2020-03-16-edsp-eco-lijst-top-400-betrokkenen-bij-de-betaalde-pro-biomassalobby-in-nederland-inbreng-pbl-onderzoek-tbv-advies