Op 17 februari 2025 publiceerde BNR een artikel waaruit bleek dat ABP zijn belang in ING verder had uitgebreid ondanks het feit dat ING de fossiele bank van Nederland is.
ING stoot naar eigen zeggen jaarlijks evenveel broeikasgassen uit als anderhalf keer heel Nederland. Daarmee is ING een belangrijke mede-veroorzaker van gevaarlijke klimaatverandering. De werkelijke uitstoot is zelfs nog groter. In september 2024 gaf ING in zijn 'klimaat-update' voor het eerst meer inzicht in de zogenaamde ‘scope 3’ van de bank, en kwam daarbij uit op 264 megaton. Dat is vier keer meer dan wat ING eerder rapporteerde. En dit is nog steeds niet eens het hele plaatje. Het indrukwekkende aantal van 264 megaton vertegenwoordigt dus nog steeds niet de volledige uitstoot van ING. ING heeft hiermee een enorme impact op het klimaat en moet daar verantwoordelijkheid voor nemen. Om die reden spant Milieudefensie samen met duizenden mede-eisers een klimaatzaak aan tegen ING.
De meest recente klimaat-risicoanalyse schetst een scenario waarin we op weg zijn naar meer dan 3 graden opwarming. Daarbij zouden meer dan 4 miljard mensen kunnen sterven en zelfs uitstervingsscenario’s worden reëel. Sandy Trust, hoofdauteur van het rapport, waarschuwt dat er momenteel geen realistisch plan bestaat om dit te voorkomen.
Nu al sterven jaarlijks duizenden mensen als gevolg van klimaatrampen en klimaatgerelateerde hongersnood. Ook moeten mensen voor hun leven vluchten. In 2023 berekende Unicef dat in zes jaar tijd 43,1 miljoen kinderen ontheemd raakten door weergerelateerde rampen.
Wij vinden het tijd worden dat het bestuur van ABP aansprakelijk gesteld wordt voor de schade die ze aanrichten aan onze gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee de toekomst van ons allemaal en zullen gaan aandringen op strafrechtelijke vervolging voor die gevolgen.
Bronnen:
https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10567413/pensioenfonds-abp-stapt-ook-uit-alphabet-en-meta
Kom in actie voor een fossielvrij ING
https://milieudefensie.nl/klimaatzaak-ing/mede-eiser
Waarom we juist ING aanklagen: de uitstoot — Milieudefensie
Op 22 juni 2023 moest het bestuur van ABP wederom tot actie aangezet worden en stuurden de Fossielvrij initiatiefgroepen het ABP-bestuur een brief waarin ze hun zorgen uitspraken over de vertraging. In de brief was o.a. het volgende te lezen:
We hebben ABP nauw gevolgd in de stappen die het in het door jullie aangegeven tijdspad gezet heeft, en we maken ons nu grote zorgen over de vertraging die lijkt op te treden. Ons ongeduld – zeker gezien de ontvouwende urgentie van de klimaat- en biodiversiteitscrisis – neemt toe.
Volgens ABP’s eigen nieuwsbericht van april 2023 zijn de goed verhandelbare liquide beleggingen inmiddels verkocht, maar blijft er een aanzienlijke investering van €6 miljard over. Daarnaast wachten we nog steeds op de uitwerking van het verkoopplan voor termijncontracten en illiquide beleggingen, en de insluitingscriteria voor de grootgebruikers. Wij stellen daarom graag de volgende vragen:
28 oktober 2021 - ABP stapt uit fossiel. Na zeven jaar onvermoeibaar strijden is het gelukt: ABP, het grootste pensioenfonds van Europa, stapt uit olie, kolen en gas.
Het is ons gelukt. Pensioenfonds ABP stapt uit fossiele bedrijven. Dit is een enorme overwinning voor het klimaat, mensenrechten en al het leven op aarde.
Deze fantastische en historische overwinning is van onze hele beweging. Jong en oud. Werkend en gepensioneerd. Ambtenaar, docent of vuilnisophaler. ABP-deelnemer of niet. Na zeven jaar onvermoeibaar strijden, hebben we samen het grootste pensioenfonds van Europa om gekregen.
We hebben petities getekend, onderzoeken gedaan en samen met collega’s druk gezet op onze werkgevers. We hebben gebeld, brieven gestuurd, video’s gedeeld en creatieve acties gedaan. We hebben gepraat over ABP’s investeringen met collega’s, vrienden en buren, en sommigen hebben zelfs de lobby van het ABP-kantoor bezet. Alle acties – groot en klein – hebben geholpen om ABP deze belangrijke stap te laten zetten.
De stap die ABP nu gaat zetten is immens. Niet alleen haalt ABP 15 miljard euro weg uit klimaatverwoestende olie, kolen en gas, maar ook gaan ze het vrijgekomen geld investeren in hernieuwbare energie en andere klimaatoplossingen die we zo hard nodig hebben. ABP gaat bovendien andere, niet-fossiele bedrijven strenger beoordelen op hun klimaatbeleid.
Dat het grootste pensioenfonds van Europa niet meer in olie, kolen en gas wil investeren is een krachtig signaal naar andere pensioenfondsen, banken en verzekeraars. Onze overwinning kan in binnen- én buitenland een domino-effect veroorzaken. De macht van de fossiele reuzen is gisteren wéér een stukje verder afgebrokkeld, en dat hebben wij samen gedaan. Meer info: https://gofossilfree.org/nl/we-did-it-abp-stapt-uit-fossiel
Bronnen:
https://nos.nl/artikel/2403152-grootste-pensioenfonds-abp-stopt-met-beleggen-in-olie-en-gasbedrijven
https://nos.nl/artikel/2463026-pensioenfonds-abp-verkoopt-merendeel-van-de-fossiele-beleggingen
ABP, HET DUURT TE LANG ACTIE
Op 25 juni 2021 waren er in Amsterdam en Heerlen demonstraties en acties om pensioenfonds ABP op te roepen om te stoppen met fossiel.
Ons huis staat in brand. De gevolgen van de klimaatcrisis worden steeds erger. ABP, het pensioenfonds van ambtenaren en leraren, gooit olie op het vuur door €17,4 miljard te investeren in de fossiele industrie.
Wij riepen pensioenfonds ABP op:
Meer weten over deze actie? Ga naar: gofossilfree.org/nl/duurt-te-lang
Komt straks jouw eigen pensioen van het ABP? Je moet er toch niet aan denken dat je oudedagvoorziening ervoor zorgt dat jouw eigen kinderen en kleinkinderen geen leefbare toekomst meer zullen hebben?! Daarom roepen wij de aandeelhouders op om fossiel te laten vallen.
Wij eisen echte oplossingen en eerlijk herstel. Daarom gaan wij de straat op! Doe je mee?
Meld je aan.
Op 18 mei 2021 voerden we actie gericht op de directie en aandeelhouders van Shell die aandringen op maximale winst ten koste van alles.
Eén van die egoïstische aandeelhouders is het pensioenfonds ABP waar bijna alle ambtenaren van Nederland hun pensioen opbouwen.
Sinds 2014 vragen pensioendeelnemers aan ABP met petities, open brieven en acties om te stoppen met investeren in fossiele bedrijven. Maar ABP verandert niet van koers. Het pensioengeld van ambtenaren en docenten gaat naar fossiele bedrijven die de klimaatcrisis verergeren. Olie-, kolen- en gasreuzen zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de wereldwijde CO2-uitstoot. Door te lobbyen en te misleiden houden zij klimaatbeleid tegen. Ook gaat het pensioengeld naar bedrijven die verantwoordelijk zijn voor ontbossing, terwijl bossen broodnodig zijn voor het leefbaar houden van de aarde.
Omdat ambtenaren en docenten verplicht bij ABP zitten, worden wij tegen onze zin medeplichtig aan het verergeren van de klimaatnoodtoestand. Het is onacceptabel dat het collegegeld van studenten bijdraagt aan een onleefbare wereld.Wij roepen ABP op te divesteren uit fossiele bedrijven, en te investeren in klimaatoplossingen en met respect voor mensenrechten.
Je moet er toch niet aan denken dat je oudedagvoorziening ervoor zorgt dat jouw eigen kinderen en klein kinderen geen leefbare toekomst meer zullen hebben?! Daarom roepen wij de aandeelhouders op om Shell te laten vallen. Meer weten over deze actie? Ga naar: gofossilfree.org/nl/duurt-te-lang
Wil jij ook je handen uit de mouwen steken voor een gezonder Nederland, een biodiverse natuur, een stabiel klimaat en daarmee een toekomst om naar uit te kijken? Neem dan contact op zodat we samen kunnen uitzoeken waar jij de beste bijdrage kunt leveren en waar jij je het fijnst bij voelt. Deelname is op basis van de principes en normen van de Klimaatcoalitie die in te zien zijn via deze link.