Op 19 december 2024 heeft de Rechtbank Gelderland een baanbrekende uitspraak gedaan die de toekomst van onze bossen ingrijpend beïnvloedt. De rechtbank vernietigde het ministeriële goedkeuringsbesluit voor de 'Gedragscode Soortenbescherming Bosbeheer'. Daarmee komt er een einde aan de vrijbrief waarmee bosbeheerders jarenlang ongestraft bomen mochten kappen en kwetsbare natuur konden vernietigen. Dankzij deze uitspraak krijgen bosbeschermers juridische slagkracht om natuurverwoesting in Nederland te stoppen.
De 'Gedragscode Soortenbescherming Bosbeheer' werd door de biomassalobby geïntroduceerd onder het mom van richtlijnen voor bosbeheerders bij het uitvoeren van boswerkzaamheden die ten goede zou komen van de natuur. Natuurorganisaties trokken echter aan de bel: zij stelden dat deze gedragscode misbruikt werd om grootschalige kaalkap en natuurvernietiging te rechtvaardigen, wat desastreuze gevolgen heeft voor biodiversiteit en eco-systeemdiensten. Zeven natuuractiegroepen, waaronder Stichting Natuurbelang Nederland en Comité Schone Lucht, spanden een rechtszaak aan tegen het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE biomassalobby).
De rechtbank oordeelde dat de gedragscode onvoldoende onderbouwde dat de toegestane vormen van kap, zoals groepenkap en schermkap, noodzakelijk waren ter bescherming van de in de Wet natuurbescherming genoemde belangen. Daarnaast werd door de rechtbank geconcludeerd dat de gedragsregels in de gedragscode de beschermde soorten niet beschermde. Hierdoor mocht de minister de gedragscode niet goedkeuren, wat resulteerde in de vernietiging van het goedkeuringsbesluit.
Voor bosbeheerders betekent deze uitspraak een significante verandering:
Vergunningsplicht: Waar voorheen werkzaamheden onder de gedragscode zonder aparte vergunning konden plaatsvinden, is nu voor activiteiten die mogelijk schadelijk zijn voor beschermde soorten een expliciete vergunning vereist. Dit omvat niet alleen kapwerkzaamheden, maar ook andere beheeractiviteiten zoals machinale aanplant.
Juridische risico's: Het uitvoeren van werkzaamheden zonder de benodigde vergunning kan leiden tot juridische stappen, variërend van boetes, veroordeling voor een misdrijf en stillegging van werkzaamheden.
Om te voldoen aan de huidige wetgeving en rechtszaken en een veroordeling voor een misdrijf te voorkomen, dienen bosbeheerders:
Inventarisatie: Grondig in kaart brengen welke beschermde soorten aanwezig zijn in het beheergebied.
Overleg met bevoegde instanties: Bij twijfel over de noodzaak van een vergunning, proactief contact opnemen met de provincie of andere bevoegde autoriteiten.
Documentatie: Alle stappen en overwegingen zorgvuldig vastleggen om aan te tonen dat er conform de wetgeving wordt gehandeld.
Deze uitspraak is een krachtig signaal dat de bescherming van onze bossen en biodiversiteit serieus genomen zou moeten worden. Voor degenen die zich inzetten voor het behoud van natuurgebieden biedt dit juridische precedent nieuwe mogelijkheden:
Bewustwording creëren: Informeer lokale gemeenschappen over de noodzaak van vergunningen voor bosbeheeractiviteiten en de potentiële impact op de natuur.
Toezicht houden: Monitor bosbeheeractiviteiten in uw omgeving en meld verdachte of potentieel schadelijke praktijken bij de bevoegde instanties.
Samenwerken: Bundel krachten met andere natuurorganisaties om gezamenlijk op te treden tegen ongeoorloofde boskap en om duurzame alternatieven te promoten.
De vernietiging van de 'Gedragscode Soortenbescherming Bosbeheer 2022' markeert een keerpunt in het Nederlandse bosbeheer. Het is nu duidelijk dat economische motieven niet langer mogen prevaleren boven ecologische belangen. Laten we deze momentum benutten om gezamenlijk te werken aan een toekomst waarin onze bossen floreren en biodiversiteit wordt gekoesterd.
Op 1 maart 2025 hebben we namens de Bomenbond en de Klimaatcoalitie het vertrek van het voltallige bestuur en het ontslag van de directeur van de VBNE geeist. De uitspraak in de rechtszaak Gedragscode bosbeheer van 19 december 2024 bevestigt de onderzoeksresultaten van ons Staatsbosbeheer biomassalobby rapport. Uit de aangeleverde bewijsvoering blijkt moedwillige nalatigheid en corruptie. De organisaties binnen de biomassalobby van de VBNE worden geleid door mensen die de grenzen hebben overschreden, met zeer schadelijke gevolgen voor de gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee de toekomst van ons allemaal. Wij vinden dat strafrechtelijke vervolging gerechtvaardigd is. Een parlementair onderzoek zou een logische eerste stap zijn. Meer informatie over onze eis >>
RED HET HILKENSBERGBOS
Het prachtige Hilkensberg bos maakt deel uit van de oudste en meest waardevolle natuurgebieden in Nederland. Al op kaarten van halverwege 1800 stond het ingetekend. Het zit vol leven: oude bomen, een rijke biodiversiteit en het is een thuis voor vossen, dassen, reeën, vleermuizen en vogels. Dit bos is een belangrijke schakel in het Nederlandse Natuurnetwerk.
Eind 2021 stond het bos ineens vol met oranje stippen wat de bomenkap door Staatsbosbeheer aankondigde. Vanuit stichting EDSP ECO hebben we contact met Staatsbosbeheer opgenomen en gevraagd of ze in plaats van de kap, het bos aan ons wilden verkopen zodat we het konden behouden voor de natuur en toekomstige generaties.
Staatsbosbeheer ging hiermee akkoord maar gaf aan dat ze het bos publiekelijk te koop moesten aanbieden en eind vorig jaar gebeurde dat ook.
Dankzij 850 geweldige mensen en organisaties die een donatie maakten om ons te helpen het bos te redden hebben we een heel hoog bod uit kunnen brengen van meer dan €62.000 euro. Vooraf hebben we meerdere bosexperts gesproken en die gaven aan dat als we meer dan €55.000 euro zouden bieden voor de twee hectare aan bos, we er zeker van konden zijn dat het niet meer rendabel zou zijn voor een houthandelaar om nog hoger te gaan.
Desondanks heeft Staatsbosbeheer er voor gekozen het bos niet aan ons maar aan een ander te gunnen. We kunnen ons voorstellen dat dit verbazing, onbegrip en zelfs gevoelens van boosheid bij je oproept. Het is voor ons ook een grote shock. Staatsbosbeheer weet dat onze stichting het bos voor altijd zouden gaan beschermen tegen kap en jacht én wij hebben een ontzettend hoog bod gedaan. Toch gunden zij het bos niet aan ons maar iemand anders.
We durven onze hand er voor in het vuur te steken dat de persoon aan wie ze het bos wel verkopen niet het belang van de natuur zal behartigen. Waarom zijn wij daarvan overtuigd? Omdat er in Nederland een vaste groep houthandelaren is die overal bossen opkoopt van Staatsbosbeheer en daarna het hout uit het bos haalt om er veel geld aan te verdienen. Dit gebeurt op zeer grote schaal en bossen waarin niet gekapt wordt, zijn in Nederland zeer zeldzaam. Sterker nog, er wordt in Nederland zoveel gekapt dat uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat Nederland elk jaar tussen de 1500 en 3500 hectare aan bosoppervlak verliest. Op de kaart van het Landelijk Meldpunt Bomenkap hebben bezorgde burgers al bijna 1000 meldingen gemaakt van grootschalige tot zeer grootschalige bomenkap in Nederland.
Vorig jaar publiceerde het World Resources Instituut (WRI) de onderzoeksresultaten van de vier grootste oorzaken van verlies aan Europees bos. Houtkap en houtkap voor bio-energie blijken de 2 grootste oorzaken van het verdwijnen van Europees bos. Onze bossen worden massaal gekapt en opgebrand in honderden biomassacentrales wat ten koste gaat van jouw gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee de toekomst van onze kinderen.
En als je wil weten wat de oorzaak is van uitbuiting, hetzij van mensen, hetzij van de natuur, dan moet je altijd kijken wie er profiteert van de situatie. Dus dat hebben wij gedaan. We hebben onbetaald en in ál onze vrije tijd, 5 jaar onderzoek gedaan en daarna 10 maanden geschreven aan een onderzoeksrapport. Het belang dat wij hebben is de natuur beschermen omdat wij ons ernstige zorgen maken over de toekomst van alle mensen. Wij hebben geen financieel belang en ook geen belang om deze functie als onderzoeker te behouden. Sterker nog, onze droom is surfen aan de Europese kust, wat we dus nooit doen omdat er steeds weer een andere reden is om op te komen voor de gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee ieders toekomst. Wie er wel belang bij hebben om hun functies te behouden en een financieel belang hebben bij het omkappen van bomen, zijn Nederlandse natuur "beheerders" zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en organisaties die aangesloten zijn bij de Bosgroepen, en de door de biomassalobby betaalde wetenschappers, lobbyisten en ministers.
Dat is niet onze méning, dat tonen wij aan in ons onderzoeksrapport Biomassalobby rapport Staatsbosbeheer.
Wij bewijzen dit met meer dan 1500 bronnen waarvan het overgrote deel van de organisaties zelf komt. Wil jij weten wie het mogelijk hebben gemaakt dat er miljarden van onze belastingen via subsidies verspild worden aan het kappen en verbranden van onze bossen? Lees dan het zeer goed onderbouwde onderzoeksrapport Biomassalobby rapport Staatsbosbeheer waaruit het bedrog, de belangenverstrengeling en de corruptie blijkt als oorzaak van de vernietiging van onze bossen en natuur. Op 21 juli 2025 wordt de definitieve versie van het rapport aangeboden aan de Tweede Kamer. Laat het ons vooral weten als je nog informatie mist of wederhoor zou willen toevoegen.
Wij zijn hier nog niet klaar mee en hebben een actieplan klaarliggen. Degene die het bos gekocht heeft kan er zeker van zijn dat we ons blijven inzetten om het bos te beschermen. Staatsbosbeheer wilde geen gesprek aangaan en we hebben een Woo-verzoek (Wet open overheid) ingediend om alle informatie over dit besluit boven water te krijgen.
Hoe zit het met de donaties van al die geweldige mensen en organisaties?
Hiervoor hebben we een aantal opties bedacht:
Als we geen email ontvangen dan zal je donatie voor het derde doel gebruikt worden. Ga jij liever voor optie 1 of 2?
Stuur dan een mail naar: donatie@bomenbond.org
Geef in je email aan:
We hadden jullie zo graag ander nieuws dan dit willen geven maar helaas kunnen we er niets aan veranderen. Het zal voor ons zeker nog een tijd duren voordat wij deze teleurstelling een plekje hebben gegeven maar één ding is zeker, we blijven ons inzetten voor een gezonde natuur, een veilig klimaat, ieders gezondheid en daarmee onze toekomst.
1) Biomassalobby rapport Staatsbosbeheer:
klimaatcoalitie.org/biomassalobby-en-bomenkap-belangenverstrengeling-politiek-en-directeuren-staatsbosbeheer
Update over de Red het bos actie: het is ons niet gegund
Dankzij 850 donaties hebben we een heel hoog bod uit kunnen brengen van meer dan €62.000 euro voor het bos.
De adviesprijs was €55.000 euro, daar zaten we dus ver overheen. Desondanks heeft Staatsbosbeheer er voor gekozen het bos niet aan ons maar aan een ander te gunnen. We kunnen ons voorstellen dat dit verbazing, onbegrip en zelfs gevoelens van boosheid bij je oproept.
Het bod op het Hilkensberg bos voor de Red het bos actie
We hebben net geboden op het Hilkensberg Bos. Dankzij jullie hebben we een geweldig bod kunnen doen.
Meer dan 850 mensen steunden deze actie financieel, jullie zijn echt geweldig. Dank jullie wel, wat een support! Nu moeten we even geduldig zijn, want Staatsbosbeheer mag er zes weken over nadenken, maar wij hebben er echt alle vertrouwen in.
Vroege Vogels op Radio 1 in het Hilkensberg bos (Limburg)
Vandaag nemen we je mee naar het Hilkensberg Bos. Geniet van de prachtige beelden en de radio uitzending.
Vandaag kan jij ervoor kiezen om een boom te laten staan, door samen met ons het bos te redden en voor altijd te beschermen tegen kap en jacht. Doe je mee? Kijk op www.bomenbond/red-het-bos#hilkensberg voor meer informatie over deze actie.
Happy Times Magazine: Unieke kans om natuur te beschermen
Maartje Bregman schreef een mooi artikel over onze actie om het bos op de Hilkensberg te beschermen tegen kap.
Waarom is het Hilkensberg Bos zo bijzonder? Het bos herbergt oude bomen die niet alleen een belangrijke rol spelen in het opslaan van CO2, maar ook essentieel zijn voor de biodiversiteit omdat ze een leefomgeving biedt voor talloze soorten.
NU Horst aan de Maas: Marloes & Jeroen starten inzamelingsactie
Het bos naast Voedselbos Hilksenberg in Broekhuizen is in gevaar om gekapt te worden.
Om het bos te redden zijn klimaat-activisten Marloes van de Pol en Jeroen Spaander een GoFundMe gestart. Het stel heeft Staatsbosbeheer gevraagd het bos te verkopen in plaats van te kappen. Staatsbosbeheer is op hun beurt hiertoe bereid en heeft het bos te koop gezet.
Nederlands Dagblad: Limburgs stel wil bos redden
Kijk, daar zie je de oranje stippen nog op de stammen staan, en in het bosbeheer
betekent dat: kappen.
Al veel langer vragen mensen zich af of er, om commerciële redenen, misschien te veel wordt gekapt. Want hout levert geld op, ook als het naar de biomassacentrale gaat. Marloes en Jeroen verzetten zich al jaren tegen dit gebruik van hout en doen daar in hun vrije tijd onderzoek naar.
Red het Bos actie in het
L1-Nieuws
De Red het Bos op de Hilkensberg actie van de Bomenbond was op 3 januari 2025 in het L1-Nieuws te zien.
Bomenkap voor biomassa dreigt natuur en klimaat te schaden in het Hilkensberg Bos. We hebben nog tot uiterlijk 3 februari voordat Staatsbosbeheer daadwerkelijk het bos verkoopt. Help ons het bos te redden; deel deze actie en maak een donatie over via www.bomenbond.org
Red het Bos artikel in De Limburger
De Limburger schreef een prachtig artikel over de Red het Bos op de Hilkensberg GoFundMe actie
Het prachtige bos op de Hilkensberg maakt deel uit van de oudste en meest waardevolle natuurgebieden in Nederland. Al op kaarten van halverwege 1800 stond het ingetekend. Het zit vol leven: oude bomen, en het is een thuis voor vossen, dassen, reeën en vogels.
Red het Bos en Stop de Jacht actievideo
Het bos op de Hilkensberg is in gevaar. Bomenkap voor biomassa dreigt de natuur te vernietigen. Help ons het bos te redden!
We hebben Staatsbosbeheer gevraagd om i.p.v. het bos te kappen het bos te verkopen. Ze zijn hiermee akkoord gegaan en nu hebben we tot uiterlijk 3 februari (12:00 uur) om een bod uit te brengen maar daar hebben we jouw hulp bij nodig. Elke euro helpt Kijk op bomenbond.org
RED HET LEXHYBOS
Het Lexhybos in Limburg wordt bedreigd door de uitbreidingsplannen van chemische gigant Chemelot.
Over het Lexhy-bos schrijft de gemeente dat dit zoveel als mogelijk behouden moet blijven. Een ondergrens voor wat er nog over moet blijven wordt niet genoemd. Het kan dus zo zijn dat het niet mogelijk blijkt om meer dan drie bomen te behouden. Niet het behouden van het bos maar de plannen van Chemelot hebben dus de hoogste prioriteit. En dit terwijl het bos onderdeel is van het Nederlandse Natuurnetwerk (NNN / vroeger EHS genoemd), waarvoor de verplichting geldt de natuur te behouden en te verbeteren.
Er wordt lokaal een mars georganiseerd om te demonstreren tegen de uitbreidingsplannen van Chemelot en wij zijn als Luchtfietsers gevraagd (voelen wij ons zo 🦚 over) om op de pedalen mee te strijden en de schijnwerpers 🔦 te richten op deze onbegrijpelijke plannen. Dat gaan we dan ook doen 🚴🏻♀️ 📣 . En met zoveel mogelijk Luchtfietsers 🚴🏻♀️ 🚲 🛴 🛹 👩🦼 🚴🏻♂️ en daar hoor 🫵🏼 jij natuurlijk ook bij!
We fietsen in twee dagen van Eindhoven naar de “Mars voor het behoud van het Lexhybos” in Geleen, Limburg. Natuurlijk staat het je vrij om voor 1 van de 2 dagen aan te sluiten (meer info verderop), het is geweldig als je erbij bent! Onze route loopt langs een aantal gesneuvelde bossen, daar zullen we bij stilstaan. Ook brengen we nieuw leven, dit in de vorm van jonge boompjes die we op die plekken willen planten. De boompjes zullen we deze reis met ons meedragen op een tweetal fietskarretjes.
We vertrekken vrijdag 21 maart in Eindhoven vanaf het station en fietsen de grens met België over, we doorkruisen verschillende bosrijke gebieden en overnachten uiteindelijk op een kosteloos kampeerplekje.
Zaterdag 22 maart vertrekken we bijtijds en stoppen we nog bij het treinstation van Susteren om de DagLuchtfietsers op te pikken. Dan fietsen we langs een aantal gesneuvelde bossen, staan daarbij stil en brengen nieuw leven. Om 13:00 sluiten we in Geleen aan bij de Mars voor het behoud van het Lexhybos. Bij het Lexhybos zullen misschien nog wat activiteiten te doen zijn, maar dat is nog niet bekend.
Lijkt het je wat? Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.deluchtfietsers.nl/event/limburgse-lente-fiets-offensief
Red de honderden oude robuuste eiken!
Vorig jaar voerden we campagne om het Sterrebos te redden. Helaas hielp de Provincie Limburg het grootkapitaal en kapte bijna 7 hectare met 200 jaar oude bomen.
De CEO van VDL Nedcar gebruikte daarbij veelvuldig de toverwoorden 'economie' en 'werkgelegenheid'. Werkgelegenheid betekende dit voorjaar echter weinig voor de CEO, toen hij met een slap sociaal plan het ontslag van duizenden VDL-medewerkers aankondigde.
De Provincie Limburg heeft hier niets van geleerd en is wederom van plan om honderden oude robuuste eiken te kappen langs de provinciale weg naast VDLNedcar terwijl het weer niet duidelijk is of hier daadwerkelijk wat tegenover staat voor de werknemers. Wij zijn klaar met dit wanbeleid en de destructie van onze natuur.
Jij ook? Kom dan om 10 juli om 17.00 uur bij de brug van het provinciehuis (Limburglaan/Maastricht).
RED HET STERREBOS!
Op 28 januari 2022 bezetten bosbeschermers het Sterrebos in Limburg, om het te beschermen tegen de kap door VDL Nedcar.
De autofabrikant wil het eeuwenoude bos kappen voor een nieuwe productielijn. Als het aan VDL Nedcar en de Provincie Limburg ligt, worden driekwart van het 200 jaar oude Sterrebos, en een populierenbos, gekapt. In een tijd van klimaatverandering en een biodiversiteitscrisis moeten we er juist alles aan doen om bestaande bossen te behouden!
De Klimaatcoalitie is solidair met de actievoerders & bosbeschermers van het Sterrebos in Limburg en verzoekt de betrokken partijen om af te zien van de kap en de mensenrechten van de actievoerders te respecteren.
Wil jij deze actie ook steunen?
Waarom zijn wij tegen de kap van het Sterrebos?
We moeten klimaatverandering tegengaan en biodiversiteit herstellen. Het kappen van een oud bos voor een mogelijk financieel gunstigere variant van een autofabriek staat daar haaks tegenover. Het Sterrebos is een uniek, rustig, verwilderd bos. Omdat het niet wordt onderhouden en er geen paden doorheen lopen is het een veilige plek voor reeën, dassen, vleermuizen en broedvogels en nog meer (beschermde) diersoorten. Veel van de bomen, vooral eiken, zijn al 200 jaar oud.
Wij verzoeken;
Wil jij ook je handen uit de mouwen steken voor een gezonder Nederland, een biodiverse natuur, een stabiel klimaat en daarmee een toekomst om naar uit te kijken? Neem dan contact op zodat we samen kunnen uitzoeken waar jij de beste bijdrage kunt leveren en waar jij je het fijnst bij voelt. Deelname is op basis van de principes en normen van de Klimaatcoalitie die in te zien zijn via deze link.